De omgeving

“Villa Rivato” ligt in een bijzonder interessante omgeving, zowel in landschappelijk- als cultuurhistorische zin.

 

Allereerst iets over het dorpje Assignan waar het huis tegenaan hurkt en van waaruit het hooguit 300 meter lopen is om midden op het dorpspleintje te staan.

 

Assignan  heeft de afgelopen 8 jaar een ware metamorfose ondergaan onder de bezielende leiding van de heer Marc Verstraete. Zijn wijnhuis “Chateau Castigno” was al een begrip onder wijnkenners .Door kosten noch moeite te besparen heeft hij een ingeslapen, stoffig dorpje weten te transformeren tot een kunstzinnige plek waarbij het oog en de maag volop aan hun trekken komen.

 

In rap tempo is er mooie sierbestrating aangelegd. Hij heeft vele vervallen panden opgekocht en prachtig laten restaureren en de gevels gewaagde kleurencombinaties gegeven.

Aan het dorpsplein liggen 2 restaurants die in de zomermaanden hun tafelbestand uitbreiden tot op het plein. De tapasbar serveert kleine hapjes ,” le Thai”  is een exotisch restaurantje waar je in de zwoele zomermaanden onder een rieten afdak gezellig kunt tafelen.

Beiden zijn heel redelijk geprijsd.

 

Op 200 meter afstand van “Villa Rivato” ligt de 3de eetformule van de ondernemende Belg “La Table”. Een oude schuur is met veel raffinement en gevoel voor detail getransformeerd tot een specialiteiten restaurant waarvoor de gasten vanuit de wijde omgeving naar toe komen om er te smullen. De prachtige binnentuin is met veel smaak aangelegd en een heerlijk plek om in de middag te lunchen, of in de avond te dineren. Hogere prijsklasse, maar het geld en de beleving waard!

De landstreek:

Het gebied  van de Languedoc is sinds de klassieke oudheid vermaard om zijn wijnen en handel. Narbonne, Sete en Montpellier waren reeds in de Griekse- en Romeinse oudheid  belangrijke woon – en handelscentra. Restanten getuigen daar nog steeds van.

 

In de Middeleeuwen is het een gebied met vele geloofsconflicten geweest. Het was het woongebied van de Katharen, die de kerk van Rome te decadent vonden en terug wilden naar de eenvoudige pure geloofsleer! Zij hebben  lang stand gehouden in ommuurde steden en vestingen , zoals Minerve en Peyrepertuse, maar uiteindelijk de strijd verloren.

Deze stadjes en vestingen , of de restanten ervan zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

 

De omgeving heeft ook een aantal mooie middeleeuwse abdijen, sommige prachtig gerestaureerd zoals de Abbaye de Fonte Froide .

 

Dichter bij huis zijn vele wandelpaden , van eenvoudig tot middelzwaar.

Zij zijn alle goed aangegeven en leiden u door een prachtig gevarieerd  landschap.